Nicolaas Vinckier: "Het unieke aan onze beroepsgroep is dat wij onze deontologie zélf regelen."

Van 21 juni tot en met 24 juni 2021 kan u stemmen voor de stafhouder, vicestafhouder en leden van de raad van de Orde van uw balie.

Met Henri gingen we even langs bij Nicolaas Vinckier, lid van de raad van de Orde van de balie West-Vlaanderen én opnieuw kandidaat.
 

Dag Nicolaas, voor wie jou nog niet kent: kan je jezelf eens kort voorstellen?

Ik ben Nicolaas Vinckier. Samen met mijn vrouw (mr. Eva Roos) en drie schatten van kinderen woon ik zowat halverwege tussen Brugge en Kortrijk, in Roeselare.

Omdat ook mijn vader (mr. Pieter Vinckier) en mijn broer (mr. Maarten Vinckier) jurist zijn, durven de keukentafelgesprekken al eens in juridisch vaarwater te verzeilen. Als advocaat ben ik generalist, al heb ik mijn voorkeurmateries die, volstrekt onlogisch, zowel op het gebied van het strafrecht als het handelsrecht liggen.

In de toenmalige balie Kortrijk was ik voorzitter van de Jonge Balie en ook lid van de raad van Orde. Dit laatste ben ik ook in de balie West-Vlaanderen, waar ik samen met mr. Alain Vanryckeghem het departement ‘studie en advies’ voor mijn rekening neem. Daarnaast ben ik ook lid van de algemene vergadering van de OVB, actief in diverse commissies en geef ik ook les aan de stageschool en in het kader van Salduz-opleiding.

Welke herinnering uit jouw beroepsleven doet je nog steeds glimlachen?

Goh, misschien die keer toen ik samen met twee andere, inmiddels oud-voorzitters van de Conferentie Jonge Balie Kortrijk na afloop van de openingsconferentie in Brussel in smoking de achtervolging inzette op een jonge handtassendief. We hebben hem ook effectief te pakken gekregen maar hij wist ons een moment in verwarring te brengen door uit te roepen: ‘je suis innocent!’. Hoewel we het hem op heterdaad hadden zien doen, twijfelden we als advocaat toch even. Daarvan maakte de jongeman gebruik om opnieuw het hazenpad te kiezen. De gestolen handtas hadden we gelukkig wel gerecupereerd. We zijn er daarna nog één op gaan drinken in het enige café dat nog open was, blijkbaar vooral gefrequenteerd door gothics

Er gaan soms stemmen op om een advocatenwet te maken en dus de deontologie in wetgeving onder te brengen. Een goed idee volgens jou?

Neen, absoluut geen goed idee. Het unieke aan onze beroepsgroep is dat wij onze deontologie zélf regelen. Dit is niet zomaar een aardigheidje, maar raakt echt aan één van de kernwaarden van ons beroep, onze onafhankelijkheid en de cruciale rol die wij in de rechtstaat spelen. Andere beroepsgroepen (zoals accountants en bedrijfsrevisoren, en zelfs notarissen en gerechtsdeurwaarders, dokters, noem maar op) zijn niet in deze positie. Hun reglementeringen moeten bij KB of bij wet worden vastgelegd terwijl de reglementen van de OVB gewoon rechtstreeks in het Belgisch Staatsblad worden geregistreerd. Onze reglementaire onafhankelijkheid staat al onder druk van o.a. witwas- en GDPR- wetgeving, die ons regels oplegt die zijn bedacht zonder rekening te houden met onze speciale positie, met name ons beroepsgeheim.

Wat wil je graag realiseren als je opnieuw verkozen wordt tot raadslid?

De raad van de Orde is natuurlijk niet echt een beleidsorgaan maar wel een bestuursorgaan. Om toch een punt te noemen waar we hopelijk als raad kunnen op wegen, wat momenteel trouwens zeker zal nodig zijn, is het behoud van onze vier afdelingen.

En voor het overige heb ik na anderhalf jaar corona vooral veel knaldrang, en hoop ik op een spetterende openingsconferentie en nog talloze andere gelegenheden om de confraters in levende lijve te ontmoeten.

We hopen met jou mee. Succes met de verkiezingen!

 

Commentaar

Luc Vanderputte

Beste bestuurder Nicolas, hele dikke proficiat , top nieuws, voor de advocatuur‼️En voor de OVB , en jezelf natuurlijk 😎Veel succes, van harte Luc

Geplaatst op wo, 28/06/2023 - 18:49

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.