Alain Vanryckeghem, kandidaat-vicestafhouder: "Advocaat is het mooiste beroep dat er is"

Van 20 juni tot en met 23 juni 2022 kan u stemmen voor de stafhouder, vicestafhouder en leden van de raad van de Orde van de balie West-Vlaanderen. Daarnaast wordt ook verkiezing georganiseerd voor de leden van de algemene vergadering van de OVB.

Henri legde zijn oor te luisteren bij mr. Alain Vanryckeghem, kandidaat-vicestafhouder en tevens kandidaat voor de algemene vergadering van de OVB.

 

Alain, jij bent kandidaat-vicestafhouder voor de komende verkiezing. Voor degenen die jou niet kennen, vertel eens wat over jezelf?

Als geboren en getogen Ieperling kwam ik na mijn Gentse studies terug naar de heimat.

Het is er vruchtbare grond gebleken en samen met mijn echtgenote Iris hebben we een gezin met vier puberende kinderen. Da’s niet altijd makkelijk combineren met de advocatuur, maar waar een wil is is een weg.

Mijn carrière startte ik als stagiar van mr. Ivan Snick, maar mijn kantoor hield ik meer dan twintig jaar samen met mijn vader, Luc Vanryckeghem.

Sinds zijn pensionering een vijftal jaar geleden werk ik samen met mr. Lien Crombez-Dambre. We behandelen voornamelijk familie-, straf-,  aansprakelijkheids- en insolventierecht.

Een grote diversiteit aan rechtstakken dus, zodat ik mezelf generalist noem.
 

Ben je al lang actief in de Orde?

Toen vader na zijn tweede stafhouderschap afscheid nam uit de Ieperse raad leek het moment gekomen om zelf mijn verantwoordelijkheid te nemen.

Aan onze kleine Ieperse balie leek dat toen nog een vanzelfsprekendheid. Het zit me sowieso al altijd in het bloed om te ‘besturen’ liever dan ‘bestuurd te worden’.

Na een drietal jaar ‘rijpen’ in de Ieperse raad was balie West-Vlaanderen er. Ik voelde me klaar en werd er naar mijn gevoel ook vrij snel aanvaard.

Ondertussen heb ik dus al een zevental jaar ervaring binnen de raad. Sinds de eenmaking ben ik verantwoordelijke departement juridische informatie en beheer van daaruit de vier baliebibliotheken. Sinds twee jaar ben ik ook verantwoordelijk voor het departement ereloonbetwistingen.
 

Hoe wil je het vicestafhouderschap invulling geven?

De vicestafhouder is de ‘copiloot’ van de stafhouder. Waar de stafhouder de koers bepaalt, helpt hij dus bij het uitzetten en aanhouden van die koers.

Ik leerde kandidaat-stafhouder mr. Carmen Matthijs kennen als een gedreven maar ook zeer sympathieke confrater binnen de raad en heb er de beste verstandhouding mee. 

Ik zie mezelf graag als een ‘probleemoplosser’ en zal haar dan ook graag bijstaan in de vele soorten problemen die een stafhouder voorgeschoteld krijgt.

Als vicestafhouder krijg je ook meer gelegenheid om de contacten tussen advocatuur en magistratuur te verdiepen. Iets waarvan ik tijdens mijn jaren in de raad ben gaan inzien dat het een bepaald niet te onderschatten troef is, wil je bepaalde dingen gedaan krijgen voor ‘onze’ advocaten.

En last but not least is er natuurlijk de algemene vergadering van de OVB waar ik hopelijk ook een positieve insteek kan betekenen op alles wat daar leeft, en ik heb begrepen dat dat veel is…
 

Wat is jouw visie op de advocatuur en baliewerking op langere termijn?

Advocaat is het mooiste beroep dat er is. Toegegeven: ik ken ook er geen andere, maar ik houd oprecht van de job en de enorme diversiteit die ermee gepaard gaat.

Maar dat voordeel kan ook een nadeel zijn en zoals gezegd beschouw ik mezelf als een generalist.

Door in de raad te zetelen groeit het inzicht dat de toekomst wel eens in specialiseren zou kunnen liggen. De vele punten die moeten gehaald worden om bepaalde mandaten verder te kunnen bekomen is daar maar één voorbeeld van, om nog maar te zwijgen van de enorme evolutie in de recente wetgeving die het moeilijk maakt bij te benen.

Ik zie echt wel een taak weggelegd voor onze baliewerking om die generalisten te informeren, te helpen bij het uitslaan van een bepaalde richting, het aanbieden van betaalbare opleidingen.

In tegenstelling tot wat ik al eens over een raad van de Orde hoor vallen, vind ik het ook belangrijk te benadrukken dat een raad er is voor zijn advocaten en die wil helpen waar mogelijk.

Het aanstellen van een vertrouwenspersoon binnen die raad is daar maar één voorbeeld van, het oprichten van een sociale cel voor behartenswaardige situaties een tweede.

Advocaten zijn ook maar mensen en mogen weten dat de raad van de Orde hen misschien kan helpen. Of hen toch minstens kan oriënteren in de richting van hulp. Ook dat vind ik best een belangrijk beeld om te helpen uitdragen.
 

Succes met de verkiezingen!
 

Commentaar

Rik Verstraete

Beste Alain

Mooi interview. Ik wens je alle succes toe!
👍👍👍
Mvg

Rik Verstraete

Geplaatst op di, 31/05/2022 - 17:03
Cambien Frank

Waarde Confrater,
Beste Alain,

Ik ben ten zeerste verheugd dat er nog steeds jonge Confraters (in vergelijking met mij dan toch) zijn die het ruimere engagement voor de beroepsgroep willen opnemen.
Voor velen passeert het moment om dat te doen maar slechts weinigen tonen de ambitie en de kracht om het engagement werkelijk op te nemen.
U bent één van die weinigen.
Proficiat met uw kandidatuurstelling waarbij ik u alle succes toewens.

Frank Cambien

Geplaatst op vr, 10/06/2022 - 20:27

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.